Севдалина и Валентин Спасови: Нашите песни лекуват невидимите рани в живота
Bulgaria Sega 08 Ноември, 2007 08:37:21


Интервю на Кристина Ненова в. България Сега, София
Севдалина и Валентин Спасови поставят начало на творческата си дейност през 1988г. по време на следването си в Академията за музикално и танцово изкуство гр. Пловдив.
Те са едни от първите изпълнители и автори, които създават нова авторска музика на фолклорна основа. Творческият им стил се отличава със съвременно претворяване на народната музика предимно от Пиринския регион на България и нейното доближаване до светоусещането на съвременния българин, чрез оригиналното вграждане на фолклорни елементи в старо градската и шлагерната песен.
Севдалина и Валентин Спасови са автори и продуценти на 10-те албума, които са издали досега.- / Не мога без теб, Нека Бог не ни разделя, За теб животе, Еликсирите на любовта І и ІІ част,200 целувки, Македонска сватба- За любов родени- а вече на музикалния пазар излизат 9 и 10 албум Сине , ангел мой и Моме, Калино - с най-доброто на дуета през последните години.
На фестивала Пирин фолк/1993г./ са отличени едновременно с І и ІІ награда за авторските си песни Сине,сине и Прекланям се пред тебе, майко.
Българската национална телевизия е излъчила няколко музикални филма с песни на дуета.
Севдалина и Валентин Спасови са лауреати на международния фестивал Геракина, който се провежда в Гърция. Гостували са в Македония, Молдова и Италия със свои концерти.
Тяхната музика отдавна е прескочила границите на България и вече звучи в много страни- САЩ, Канада, Испания, Русия, Украйна и др.
Най-голямата награда за творческия тандем е високата оценка от много милионната зрителската аудитория, която по данни на Маркет тест/2000г./ е класирала песента Сине, сине на второ място за най-голяма популярност след песента Моя страна, моя България за последното десетилетие.
.
Кристина Ненова: Здравейте! Как се роди песента Сине, сине, която е обичана от мнозина българи?
Севдалина и Валентин: Идеята се роди край люлката на нашия син.
Севдалина: Ще се върна малко назад във времето. Аз имам 3 сестри и като бях малка много исках да имам брат, който да ме защитава. Но в нашия род преобладаваха женските деца и още от малка си мечтаех да имам след време син. Може би това желание е изиграло голяма роля за идеята на тази песен. Безкрайно щастлива бях, когато се родиха и двете ми деца Венета и Георги. Музата обаче дойде, когато се роди сина ми. Един ден както го приспивах, сякаш Божията сила ми изпрати част от песента, която с такава лекота зазвуча и за да не я забравя, дълго време си я повтарях, докато заспи детето, защото нямаше как да запиша всичко в момента. За мое най-голямо учудване, когато спрях да пея, дъщеря ми Венета, която беше само на 3.5 годинки започна да си тананика мелодията. Още тогава разбрах, че може да се получи много хубава песен. Валентин отсъстваше в момента и когато се прибра вкъщи аз споделих идеята и заедно дописахме песента. Доста чернови изписах, докато се получи този текст.
Кристина Ненова: Вярно ли е, че хитът Сине, сине е бил безцеремонно откраднат от украинската певица Надя Крутова?
Севдалина и Валентин: Преди 6 години научихме от екипа на Лили Иванова, че когато били на турне в Украйна, чули нашата песен по националната украинска телевизия, но в изпълнение на Надя Крутова-Шестак. Честно казано ние не повярвахме и не взехме никакви мерки. Една българка - преподавател в Киевската консерватория - беше споделила пред един наш познат журналист, че Сине, сине е присвоена от украинска певица, която казвала по време на интервюта, че Бог й изпратил тази песен. Познатата ни преподавателката винаги казва на своите студенти, че тази песен е българска и нейни автори са Севдалина и Валентин Спасови.
Валентин: През 2004 година една сутрин ни се обади Владимир Лайшев главният секретар на Украинското посолство у нас и потърси композитора Валентин Спасов, който според неговите думи бил един от най-популярните композитори в Украйна. Той каза, също че песента Сину, ангел мий в изпълнение на украинската естрадна звезда Надя Крутова-Шестак е тотален хит. Обясни ми, че въпросната певица щяла да идва с мъжа си в България и държала да се срещне с мен и лично да ми благодари за чудесната песен. Новината ни изненада, тъй като никой не е искал разрешение от нас да запише песента в своя версия. Отидохме двамата със Севдалина в София, за да се срещнем с Надя Крутова. Тя ни посрещна с широка усмивка и едва не ми се хвърли на врата, обяснявайки, че съм композиторът, който толкова много я е издигнал.
Севдалина: Бях много враждебно настроена. Сигурно съм се държала много странно. Още в началото тя ме попита Защо ме гледате така?. Аз открито я обвиних в кражба. Реагирах както реагира една майка, когато посегнат на рожбата й - под моя текст стоеше нейното име. Разбрахме, че песента се е превърнала в нейна визитка /показа ни рекламна брошура, в която под нейна автобиография беше написан и текста на песента Сину, ангел мий. В дискографията беше отбелязано, че през 1998 г. когато издава албума Сину, ангел мий, тя става народна артистка на Украйна/. С нашата песен е достигнала върха. През цялото време повтаряше, че навсякъде декларира, че музиката е на българския композитор Валентин Спасов. Надя Крутова разказа, че през 1997 г. е получила касета с песента Сине, сине от висш украински дипломат. Той я купил в България при едно от своите посещения. Песента му напомняла за неговия син, починал едва на 12 г. По негова молба Надя Крутова записала песента на украински. Дори не подозирала, че тя ще има такъв успех. На въпроса, защо не е регистрирала песента в тяхната авторска агенция, тя отговори, че няма такава в Украйна. В последствие разбрахме, че има такава агенция.
Кристина Ненова: Предприехте ли нещо, за да промените тази несправедливост?
Севдалина и Валентин: Потърсихме съдействие най-напред от Музик аутор, където е регистрирана песента. От там ни казаха с довода, че нямат договорни отношения с украинската агенция за авторски права. Въпреки това ни увериха, че са изпращали многократно писма по електронната поща и но отговор по случая така и не получили. Обърнахме се към Министерство на културата и поискахме среща с тогавашния (вече покоен) министър Абрашев, който е бил и наш преподавател в Музикалната академия в Пловдив. От кабинета му все ни отпращаха към отдел Авторски права на министерството. Свързахме се с г-н Дамянов от отдела, но той ни каза, че нямали право да се намесват в случая. И така започнахме да се замисляме, дали да не продадем изключителните права на песента на запад, защото има интерес - още повече имаме превод на английски език и звучи много добре. Общо взето се бяхме отчаяли и се питахме вече какви сме ние в тази страна и какво правим още в нея. Песента ни звучи по цял свят вече, тя е единствената българска песен, включена е в световно академично издание, което излезе на много езици и песента ни се изучава в университети по целия свят като песен на прехода от Източна Европа. Толкова много българи по света я пеят и плачат на нея, а в един момент държавата те оставя сам да се спасяваш.
Видяхме се един ден с Ники Кънчев и той ни каза, че преди 2 години е чул нашата песен, изпята от млада изпълнителка на фестивала Славянски базар- Беларус. Преди това бяхме канени на семинар на фирма Орифлейм в Албена, но ние имахме концерт и не отидохме. След семинара ни се обади един от директорите на фирмата, който е и голям наш почитател и ни каза че е имало гости от Украйна и той ги е поздравил с нашата песен Сине, сине . Когато зазвучала песента настанал смут сред украинците и накрая една от директорките казала, че това е тяхна песен. От българска страна й отговорили, че това е българска песен и подарили на гостите нашия компакт диск. На един коктейл се видяхме с журналистката Миглена Ангелова, която беше чула за случая и ни покани в предаването си Искрено и лично. Преди да започне предаването тя ни каза, че за първи път се случва зрителите да звънят още предния ден и да се вълнуват толкова много по темата Откраднаха песента Сине,сине на Севдалина и Валентин Спасови . Много сме благодарни на Миглена, защото първа ни подаде ръка и ни даде куража да започнем да се борим.
Предаването стана изключително силно - обадиха се много хора в наша подкрепа. Там се запознахме с адвокат Янита Тончева, която ни каза, че може да се заеме със случая и със сигурност ще има успех. Имало сключени културни спогодби между двете страни. Заедно с адвокат Тончева и асистентите й от нейната адвокатска кантора Модус изготвихме стратегия по която да действаме. Най-напред изпратихме 3 официални писма до Надя Крутова-Шестак, до издателската компания НАК и до украинската агенция за авторски права. В писмото най-официално забранихме да се използва песента по какъвто и повод да е и да се спре тиражирането й. Адвокатите подробно бяха описали всички нарушения, които е направила Крутова според украинския закон и конвенциите между двете страни. Дадохме срок до 7 дни, ако не се обадят за преговори, че следващата стъпка е да изпратим писма до Министерство на културата и на всички медии в Украйна и Европа. След 7 дни ни се обади един украинец, който живее и работи в София и поиска среща с нас, за да ни предаде писмо от Надя Крутова.
Срещнахме се в присъствието на нашите адвокати и прочетохме заедно милото писмо, което ни беше изпратила певицата. За пореден път Крутова се оправдаваше, че е изпълнила мисията си да запише песента за починалото дете на дипломата и всичко беше много прочувствено. Пак споменаваше за турне и очаквала по- хубаво време, за да се осъществи. Адвокат Тончева беше категорична Ние си направихме труда на проучим украинския закон за авторки права, така че емоционално-любезния тон на г-жа Крутова няма да ни размекне, независимо от нейната популярност и силни позиции в Украйна. В момента сме изпратили второ писмо, в което я уведомяваме че ще предизвикаме скандал и ще започнем съдебно дело срещу нея. Между другото, италианската звезда Платино (новият псевдоним е Ерилиен), която е с български произход и също ни подкрепя, е изпратила писмо до издателска компания НАК, но и тя не е получила отговор. Тя казва, че ако това беше в Италия само за 45 дни щяхме да осъдим украинката. Тя ни съветва по-скоро да вдигнем международен скандал, след като не искат да ни обезщетят.
Кристина Ненова: С коя от наградите си се гордеете най-много?
Севдалина и Валентин: Особено скъпа ни е първата награда на публиката на фестивала Пирин фолк - Сандански 1993. Щастливи сме, че по данни на Маркет тест песента Сине, сине е избрана от многомилионната зрителска аудитория за песен на десетилетието след Моя страна, моя България. Много високо ценим и специалната награда на гръцкия фестивал Геракина. Горди сме, че Сине, сине е единствената българска песен, включена в световно академично издание, чийто автор е проф. Донна Бюкенън от Чикагския университет. След дългогодишно проучване и провеждане на анкети сред специалисти и обикновени хора е избрана и като песен на прехода в Източна Европа за последните 15 години. Авторът на книгата споделя, че по един уникален начин е претворена майчината обич към детето и песента е станала толкова популярна, че се е станала като народна. Най-голямата награда за нас, обаче е признанието на публиката през тези 15 години, откакто сме на голямата сцена.
Кристина Ненова: Как възникна идеята за създаването на дуета Ви?
Севдалина: Ние се запознахме още като студенти в Музикалната академия в Пловдив. От тогава е започнала нашата подготовка.През 1992 г. Положихме основите на фестивала Пирин фест тогава бяхме написали първата ни песен Не мога без теб. Тогава се появихме като дует, а нашият син беше на месец и половина и с него отидохме в Сандански. Беше много емоционално, защото го кърмех в хотела през 2 часа. И съчетавах репетициите с кърменето. Това са незабравими и ценни моменти.
Валентин: Ние сме творчески тандем и това, че ние сме автори на песните, които изпълняваме ни помага да усещаме публиката, както и тя да възприема толкова силно и емоционално нашите послания, изпратени чрез песните ни.
Кристина Ненова: Как съчетавате професионалните ангажименти със семейните задължения?
Севдалина и Валентин: Много хора, живеещи в България смятат, че когато си семеен и имаш деца не можеш да пробиеш в шоубизнеса. Ние сме доказателство за това, че можем да отглеждаме и възпитаваме децата си и същевременно да творим и активно да концертираме. Разбира се, че без нашите родители ще ни е много по-трудно - нека да са живи и здрави. Преди време имахме покани за турне в САЩ тогава за съжаление не ни дадоха визи и ние не знаем защо. Сега нещата са по-различни. Може с работни визи да се гостува и ако някои добър импресарио се заеме с организацията по нашето пребиваване в САЩ и Канада, ще имаме многобройна публика навсякъде, убедени сме в това. Имаме много добър и успешен спектакъл с голям танцов ансамбъл.
Кристина Ненова: Променихте ли се през годините и в каква посока?
Севдалина и Валентин: Слава Богу не ни обзе звездоманията, както става с повечето известни хора. Да , променихме се в положителна посока. Станахме по-внимателни към околните. Много почитатели ни спират на улицата искат ни автографи, задават ни въпроси. Никой досега не сме подминали и не сме погледнали с пренебрежение. Може би затова ни обичат хората. Навсякъде по време на нашите концерти децата пеят с нас. Те знаят всички наши песни. Получаваме много писма, някои наистина са уникални. Станахме много предпазливи към приятелите- истинските се броят на пръсти осъзнахме го, когато преди 4 години Валентин си счупи и двете ръце.
Кристина Ненова: Какво е нужно на човек, за да се развива в сферата, в която е избрал?
Севдалина и Валентин: Човек трябва да е много упорит и да изпитва удоволствие от това, което прави, защото когато насила се занимава с нещо, то се отразява и това не остава незабелязано. И най- важното колкото и високо да се е изкачил, човек не бива да забравя от къде е тръгнал.

Кристина Ненова: Пожелайте нещо на читателите на вестник България сега
Севдалина и Валентин: За видимите рани по тялото има много мехлеми, за невидимите рани в душата има един единствен лек - това са нашите песни, създадени от душа и сърце! Обичайте се, обичайте и нас! Очаквайте ни навсякъде, където и да сте по света!
http://www.bulgariasega.com/news/482.html

 

СЕВДАЛИНА И ВАЛЕНТИН СПАСОВИ СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА ГАЛА ВЕЧЕРТА НА ПИРИН ФОЛК САНДАНСКИ 2007

Емоцията и гордостта от своята 15-годишна творческа дейност, представена в грандиозен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК на 26 април 2006г., ще бъде пренесена от семейство Спасови   и на сцената на  15-я  юбилеен международен фестивал Пирин фолк Сандански 2007.

Кръвната връзка, която  популярния дует има с този най-престижен форум за нова авторска македонска песен (професионалната кариера на дуета започва от този фестивал) ще бъде доразвита с един стойностен рецитал  от избрани песни  в гала вечерта на фестивала

Освен всичко необичайно за едно достойно  представяне дует Спасови ще провокират зрителския и слушателски интерес, с подчертано нов саунд на песните включени в рецитала както популярни македонски песни, така и нови авторски . Отново уникалните сценични костюми са дело на талантливата дизайнерка от Благоевград Сашка Ковачева.

Очаквайте  16 минутната емоция   наречена Севдалина и Валентин Спасови, почти на един дъх.  Това ще се случи на 9 септември на  сцената на летния театър в град Сандански  

 

СЕВДАЛИНА СПАСОВА СТАНА РЕКЛАМНО ЛИЦЕ НА АВТОМОБИЛИ ШКОДА 

Обичаната изпълнителка Севдалина Спасова стана рекламно лице за България на автомобилите с марка Шкода.

Лично представителят за Югозападна България г-н Димитър Тахтаджийски подари чисто нова Шкода Фабия на популярната изпълнителка и я покани да участва в рекламен клип, в който Севдалина да представи дамския  модел на Шкода.

На въпроса защо е избрал точно нея за рекламно лице, г-н Тахтаджийски отговори усмихнат, че едва ли има човек в България, който да не знае нейната емблематична песен Сине, сине. В допълнение към това тя е сериозна дама и има много голям авторитет навсякъде., допълва той.

С огромно щастие и нескрита радост прие това предложение   нежната половинка на популярния дует и почерпи близки и приятели  за новата придобивка. Вече изминах няколкостотин километра с Шкодата и се чувствам комфортно и сигурно, сподели Севдалина Спасова.

След 6 месеца дуетът Севдалина и Валентин, заедно с децата си,  ще представи новия модел на Фабия тип семеен.

 

Украинка открадна хита Сине, сине на Севдалина и Валентин Спасови
www.burgasinfo.com - 19.04.2005 09:04
Хита на Севдалина и Валентин Спасови Сине, сине бе безцеремонно присвоен от украинската певица Надя Крутова. Тя дори е издала българската песен в диск озаглавен Това е Украйна. Това е станало без знанието и разрешението на авторите на песента семейство Спасови.

По този повод те дадоха специално интервю за Бургас инфо.

Кога създадохте Вашата песен "Сине, сине"?
През 1992г. написахме песента. А в началото на следващата година я записахме.

Как възникна идеята за създаването й?
Идеята се роди край люлката на нашия син.
Севдалина: Ще се върна малко назад във времето. Аз имам 3 сестри и като бях малка много исках да имам брат, който да ме защитава. Но в нашия род преобладаваха женските чеда и още от малка си мечтаех да имам след време син. Може би това желание е изиграло голяма роля за идеята на тази песен. Безкрайно щастлива бях, когато се родиха и двете ми деца Венета и Георги. Музата обаче дойде, когато се роди сина ми. Един ден както го приспивах, сякаш Божията сила ми изпрати част от песента, която с такава лекота зазвуча и за да не я забравя, дълго време си я повтарях, докато заспи детето, /защото нямаше как да запиша всичко това в момента /. За мое най-голямо учудване когато спрях да пея , дъщеря ми Венета, която беше само на 3г. и половина започна да си тананика мелодията. Още тогава разбрах, че може да се получи много хубава песен. Валентин отстъстваше в момента и когато се прибра вкъщи аз споделих идеята и заедно дописахме песента. Доста чернови изписах, докато се получи този текст.

Кога песента бе представена за първи път в България?
През 1993г. започна подготовката на фестивала Пиринфолк- Сандански. Ние решихме да участваме с песните Сине, сине, Прекланям се пред тебе, майко и За две ръце. Имаше предварителни кръгове, където публиката избираше песните за фестивала. Първият кръг беше в град Гоце делчев- ние се представихме с песента Сине, сине и там стана невероятен бум. Всички наши колеги тогава казаха, че песента е много хубава и ще стане тотален хит. Публиката ни аплодираше повече от 10 минути, станала на крака. До този момент ние не осъзнавахме , че сме създали песен, която ще се хареса толкова бързо. Още на другия ден започнаха да се продават пиратски касети с документалния запис. През септември се явихме на Пиринфолк и там спечелихме І и ІІ награда на публиката. Тогава журито не оцени нашата песен. След време, когато стана тотален хит някои от тях ни казваха, че съжаляват, че не са оценили песента.
През 1993г. я регистрирахме в Музикаутор- агенция за авторски права, а през 1996г. я патентовахме, защото бяхме сигурни, че ще има апетити към нашата песен. /Според проф. Саракинов от Музикаутор ние сме единствените български автори, които са патентовали песен/. И наистина пръв посегна македонския композитор Драган Вучик, който буквално си присвои мелодията, сложи друг текст Солзи нека пресушат и се яви на техния фестивал Цветници -дори взе награда. Ние се разшумяхме и там песента я покриха. Не ни се занимаваше със съдебни дела, а пък и нашия, оригиналния вариант на песента стана хит там.

Кога е издаден едноименния албум?
Заглавието на първия ни албум е Не мога без теб- /не го озаглавихме Сине, сине/ В него включихме песента Сине, сине.
Албумът Не мога без теб , издаден от фирма Фолктон беше най-тиражния на българския музикален пазар. По неофициални данни на компаниите, които се занимаваха с продажби на касети, тиражът е надхвърлил 1000 000 копия-/повечето пиратски за съжаление/ и е най-продавания албум досега в България.

Какви награди е спечелила песента?
Първа награда на публиката на Пиринфолк-93.
По данни на Маркет тест песента Сине, сине е избрана от многомилионната зрителска аудитория за песен на десетилетието след Моя страна, моя България.
Специална награда на гръцкия фестивал Геракина.
Едиствената българска песен, включена в световно академично издание, чийто автор е проф. Донна Бюкенън от Чикагския университет. След дългогодишно проучване и провеждане на анкети сред специалисти и обикновени хора е избрана и като песен на прехода в Източна Европа за периода 1989-1996г. Авторът на книгата споделя, че по един уникален начин е претворена майчината обич към детето.

Кога и от кой разбрахте, че Вашата песен се изпълнява от украинката Надя Крутова-Шестак?
Преди 5 години научихме от екипа на Лили Иванова, че когато били на турне в Украйна чули нашата песен по националната украинска телевизия, но в изпълнение на Надя Крутова- Шестак. Честно казано ние не повярвахме и не взехме никакви мерки. Една българка- преподавател в Киевската консерватория беше споделила пред един наш познат журналист, че Сине, сине е присвоена от украинска певица, която казвала по време на интервюта, че Бог й изпратил тази песен. Тя е казвала на своите студенти, че тази песен е българска и нейни автори са Севдалина и Валентин Спасови.
Миналата година през юли рано сутринта ни се обади главния секретар на Украинското посолство у нас Владимир Лайшев и потърси композитора Валентин Спасов, който според неговите думи е бил един от най- популярните композитори в Украйна, а песента Сину, ангел мий в изпълнение на украинската естрадна звезда Надя Крутова- Шестак е тотален хит.
Валентин:Тя щяла да идва с мъжа си в България и държала да се срещне с мен и лично да ми благодари за чудесната песен. Новината ни изненада, тъй като никой не е искал разрешение от нас да запише песента в своя версия. Отидохме двамата заедно в София, за да се срещнем с Надя Крутова. Тя ни посрещна с широка усмивка и едва не се хвърли на врата на композитора, който толкова много я беше издигнал.
Севдалина: Бях много враждебно настроена. Сигурно съм се държала много странно- в началото още тя ме попита Защо така ме гледате .Представете си как реагира една майка, когато посегнат на рожбата й- под моя текст стоеше нейното име и аз открито я обвиних в кражба. Песента се е превърнала в нейна визитка / показа ни рекламна брошура, в която под нейна автобиография беше написан и текста на песента Сину, ангел мий. В дискографията беше отбелязано , че през 1998г. когато издава албума Сину, ангел мий , тя става народна артистка на Украйна/ С нашата песен е достигнала върха. През цялото време повтаряше, че навсякъде декларира, че музиката е на българския композитор Валентин Спасов. На въпроса защо не е регистрирала песента в тяхната авторска агенция- тя отговори, че няма такава в Украйна. В последствие разбрахме, че има агенция и изпълнителката е регистрирала песента след нашата среща- муз: В. Спасов- България , т: С. Спасова и превод-Н. Крутова.
Надя Крутова разказа, че през 1997г. е получила касета с песента Сине, сине от висш украински дипломат.Той я купил в България при едно от своите посещения. Песента му напомняла за неговия син, починал едва на 12 г. По негова молба, Надя Крутова записала песента на украински. Дори не подозирала, че тя ще има такъв успех и с учудване костатирала , че песента много бързо станала любима на публиката, която плачела на всяко изпълнение.
На следващия ден тя ни запозна с нейния съпруг- генерал - лейтинант Крутов, който с удоволствие потупа Валентин по рамото и му каза Маладец. Когато седнахме на масата на преговорите ние съвсем спокойно им казахме, че има нарушение и за да не се стига до международен конфликт, по-добре би било да ни обещетят и да подпишем договор за ползване на песента. Около нас имаше български генерали, които казваха, че много пъти са се срещали със смъртта и окото не им е мигвало, а тази песен ги е разплаквала. Те настояваха по някакъв начин да се споразумеем , за да не се стиге до международен скандал. Така и ние искахме, но в момента / може би за да се измъкнат от ситуацията / украинците предложиха да направим едно съвместно турне в Украйна през есента на миналата година. По техните думи Надя направила такава голяма реклама на Валентин, че други биха си плащали дори за рекламата. Тогава ни стана ясно, че те няма да ни обещетят. Валентин съвсем спокойно им каза, че от тази реклама той не се е възползвал и има право да забрани ползването на песента. Тръгнахме си от срещата много огорчени и с малка надежда, че може и да има някакво турне, но
те повече не се обадиха.
На срещата присъстваше културното аташе на украинското посолство Таня Кулик, преди всичко, за да ни превежда, /макар че ние много добре разбирахме руския дори без превод/. Тогава бяхме готови срещу някаква символична сума да подпишем договор, без да знаем колко надалече са отишли нещата. След време видяхме в интернет за какво става дума и бяхме благодарни на Бог, че не ни позволи тогава да подпишем договор.

ИЗДАДЕНИ АЛБУМИ С ПЕСЕНТА:
Сину, ангел мий , Носталгия, Вири любов, и сборен със златните хитове на Украйна - Ми з Украйна
Всички те се предлагат в интернет - цената за САЩ и Канада е 14,95 $.
На нас ни изпратиха компакт дисковете от Москва /и там се продава/ и от Белгия. Вижте сайта: http://www.umka.com.ua/eng/singer/?id=109
www.terencanada.com/estrada.asp

Какви действия предприехте и ще предприемете, за да защитите авторските си права?

Потърсихме съдействие най-напред от Музикаутор, където е регистрирана песента.
От там ни казаха, че нямат договорни отношения с украинската агенция за авторски права, но са изпращали многократно писма по електронната поща и все нямали отговор за случая. Обърнахме се към Министрество на културата и поискахме среща с министър Абрашев, който е бил и наш преподавател в Музикалната академия в Пловдив, но от кабинета му все ни отпращаха към отдел Авторски права на министерството. Свързахме се с г- н Дамянов от отдела, но той ни каза че нямали право да се намесват в случая. Изпращахме няколко пъти писма до министър Абрашев по елекронната поща- отговор никакъв. На новата министърка също изпратихме писмо - отговор никакъв. //Защо така се случва винаги в нашата държава - когато някой го признаят навън / както стана Иво Папазов/ тогава започват да го заливат с признания и в България, сякаш преди не е съществувал и нищо не е направил//.
И така започнахме да се замисляме дали да не продадем изключителните права на песента на запад, защото има интерес - още повече имаме превод на английски език и звучи много добре / Общо взето се бяхме отчаяли и се питахме вече какви сме ние в тази страна и какво правим още в нея. Песента ни звучи по цял свят вече, тя е едиствената българска песен, включена е в световно академично издание, което ще излезе тази година на много езици и песента ни ще се изучава в Университетите по целия свят като песен на прехода от Източна Европа. Толкова много българи по света я пеят и плачат на нея и в един момент държавата те оставя сам да се спасяваш. Видяхме се един ден с Ники Кънчев и той ни каза че преди 2 години е чул нашата песен, изпята от млада изпълнителка на фестивала Славянски базар- Беларус. Преди това бяхме канени на семинар на фирма Орифлейм в Албена, но ние имахме концерт и не отидохме. След семинара ни се обади един от директорите на фирмата, който е и голям наш почитател и ни каза че е имало гости от Украйна и той ги е поздравил с нашата песен Сине, сине . Когато зазвучала песента настанал смут сред украинците и накрая една от директорките казала, че това е тяхна песен. От българска страна й отговорили , че това е българска песен и подарили на гостите нашия компакт диск. На един коктейл се видяхме с журналистката Миглена Ангелова, която беше чула за случая и ни покани в предаването Искрено и лично началото на декември. Преди да започне предаването тя ни каза, че за първи път се случва зрителите да звънят още предния ден и да се вълнуват толкова много по темата Откраднаха песента Сине,сине на Севдалина и Валентин Спасови . Много сме благодарни на Миглена, защото първа ни подаде ръка и ни даде куража да започнем да се борим. Предаването стана изключително силно- обадиха се много хора в наша подкрепа. Там се запознахме с адвокат Янита Тончева, която ни каза, че може да се заеме със случая и със сигурност ще има успех. Имало сключени културни спогодби м/у двете страни.

Ако сте се консултирали с юристи какво Ви посъветваха те?
Заедно с адвокат Тончева и асистентите й от нейната адвокатска кантора Модус изготвихме стратегия по която да действаме. Най-напред изпратихме 3 официални писма- до Надя Крутова- Шестак, до издателската компания НАК и до украинската агенция за авторски права. В писмото най-официално забранихме да се използва песента по какъвто и повод да е и да се спре тиражирането й . Адвокатите подробно бяха описали всички нарушения, които е направила Крутова според украинския закон и конвенциите между двете страни. Дадохме срок до 7 дни ако не се обадят за преговори, че следващата стъпка е да изпратим писма до Министерство на културата и на всички медии в Урайна и Европа. След 7 дни ни се обади един украинец , който живее и работи в София и поиска среща с нас, за да ни предаде писмо от Надя Крутова. Срещнахме се в присъствието на нашите адвокати и прочетохме заедно милото писмо, което ни беше изпратила певицата. За пореден път Крутова се оправдаваше, че е изпълнила мисията си да запише песента за починалото дете на дипломата и всичко беше много прочувствено. Пак споменаваше за турне и очаквала по- хубаво време, за да се осъществи. Адвокат Тончева беше категорична Ние си направихме труда на проучим украинския закон за авторки права, така че емоционално-любозния тон на г-жа Крутова няма да ни размекне, независимо от нейната популярност и силни позиции в Украйна.
В момента сме изпратили второ писмо, в което я уведомяваме че ще предизвикаме скандал и ще започнем съдебно дело срещу нея. Между другото италианската звезда Платино, която е с български произход и също ни подкрепя, е изпратила писмо до издателска компания НАК , отговор не е получила. Тя казва, че ако това беше в Италия само за 45 дни щяхме да осъдим украинката. Тя ни съветва по-скоро да вдигнем международен скандал, след като не искат да ни обещетят.

Кога смятате да заведете дело срещу Надя Крутова?
Скоро ще е, ако така продължат нещата. Свързахме се с Митко Чаталбашев / българин/ - директор по европейските авторски права в международната конфедерация на дружество на авторите и композиторите Сизак в Унгария. Той ни каза, че имат представител в Украйна и ще се допита до него, и че ако решим да заведем дело ще ни струва не малко средства. Замисляме се с Валентин, тъй като сами не можем да се справим, дали да не направим едно обръщение към българския народ да ни подкрепят като гласуват със sms - и чрез медиите да обявим телефони и сайт, на който да гласуват. Предложението за сайта дойде от Евгени Веселинов- главен редактор на българския вестник Обзор, който се издава в Лас Вегас . Между другото получихме много писма на електронната поща от българи от цял свят - собственици на телевизии, вестници , директори на културно-иформационни центрове -всички те са готови да ни подкрепят, ако се започне една кампания за защита на българската песен Сине,сине.

 

Популярният български дует Севдалина и Валентин Спасови
Започват творческата си дейност през 1990 г. Претворяват народната музика предимно от Югозападна България и я доближават до светоусещането на съвременния българин, като вграждат фолклорни елементи в староградската и шлагерната песен.
Автори и продуценти са на албумите, които издават. Музиката им отдавна е прехвърлила границите на България.
Концертните изяви на семейство Спасови радват многобройна и разнообразна публика. Песните им пораждат чувство на патриотизъм и гордост.
Хитовата им песен Сине, сине, преведена на няколко езика, е включена в световно академично издание на Чикагския университет, придружена от компактдиск с песни от Балканите и Източна Европа, създадени в годините на прехода.
Създават и продуцират телевизионното предаване Музикално колело, което популяризира млади таланти от жанра фолклор и авторска музика на фолклорна основа. Притежават собствена музикална школа Лина, където обучават деца от 7- до 15-годишна възраст. Двамата са хонорувани преподаватели по музика в Югозападния университет Неофит Рилски Благоевград.
Обожават Рила планина и Сапарева баня.


http://www.diplomatic-bg.com

 

СЕВДАЛИНА И ВАЛЕНТИН СПАСОВИ НА ГОСТИ В ОГЛЕДАЛА

Популярните фолклорни изпълнители Севдалина и Валентин Спасови са специалните гости в последния брой  за 2006г. на светското предаване Огледала. Поводът беше честваният от семейния дует 15-годишен творчески юбилей.

Обичаните изпълнители поздравиха зрителите на БТВ и целия екип на Огледала с три свои емблематични песни Сине, сине, Живот мой и Българийо, свята. Хореографията беше поверена на танцьорите от ансамбъл Чинари, на чиито професионализъм дует Спасови се доверяват от дълги години.  

Водещата Радост за пръв път се появява на екран след като се сдоби с дъщеричка. Тя видимо се чувстваше уютно в компанията на Севдалина и Валентин, а първоначалния й анонс за тях беше блестящ и оригинален.

Компания дует Спасови си правеха с другите гости в предаването спортистката Ивет Лалова и дизайнерката Аля от фирма Astella, с чиято рокля Севдалина Спасова се представи на грандиозния юбилеен концерт в зала 1 на НДК преди няколко месеца.

 

Бъдете с дует Спасови и предаването Огледала на 30 декември от 10,00 ч.!

 

ЕЛИТ В ДОМА НА СЕВДАЛИНА И ВАЛЕНТИН СПАСОВИ

Светското предаване по БНТ Елит гостува на популярния дует Севдалина и Валентин Спасови в дома им в Сапарева баня. Поводът е 15 годишният им творчески юбилей.

Повече от 3 часа продължиха снимките в дома на емблематичните изпълнители. Те се бяха погрижили  за традиционна коледна обстановка, тъй като предаването ще се излъчи точно на Бъдни вечер. Севдалина, известна като ненадмината кулинарка, беше приготвила вкусни вити баници и сладки, с които почерпи водещата Надя.

В интересното интервю Севдалина и Валентин разказаха за всички успехи и премеждия през всичките 15 години, откакто са заедно и в живота, и на сцената. Изпълнителите показаха академичната книга на Чикагския университет, в която е включен техния тотален хит Сине, сине.

Накрая женската половинка на дуета поздрави всички зрители с куплет от нова авторска песен, посветена на един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. Бъдете със Севдалина и Валентин Спасови, техните песни и предаването Елит точно на Бъдни вечер!